Pentru ca am fost intrebata si pentru ca unii au de la mine plante de epi, vin aici cu cateva informatii despre cum ingrijesc EU aceasta planta. Nu doresc sa intru in polemici referitoare la unele afirmatii. Ceea ce spun e din experienta mea de amator.
SOLUL: epi e cactus epifit, prin urmare nu necesita sol greu de cactusi. Varietatile rosie si alb-galbuie sunt mai rezistente, cea roz e mai sensibila la solul ce retine prea multa apa. Solul aerat, mai usor e preferat. Eu folosesc sol universal, perlit, ceva nisip, sol de gradina. ideea e ca in momentul in care strangi un pumn de substrat in mana, cand desfaci pumnul sa se faramiteze singur. Se poate pune pentru aeratie scoarta de orhidee, ori cipsuri de cocos, sol din comert pentru cactusi (folosit mai mult la suculente)... Ideea este ca apa sa se dreneze usor.
APA: cu moderatie, in functie de temperatura si sol. Nu tin farfurioare la epi, tot surplusul de apa se scurge prin gauri.
GHIVECIUL: cat mai mic, planta infloreste bine daca e inghesuita, in plus surplusul de sol retine umezeala in exces.
LUMINA: iubeste locurile luminoase. Suporta soarele mai ales pe cel pana la pranz. Eu tin ghivecele de primavara pana toamna afara, in locuri insorite (4-5 ore soare).
IERNARE: in camera rece unde iarna are intre 5 si maxim 10 grade. Udare foarte rara (de 2-3 ori pe iarna, cel mult lunar) cu putina apa.
TRANSPLANTARE: pe fundul ghiveciului pun pietris pentru drenaj. Dau mai multe gauri in ghiveci. Orice planta transplantata o tin ferita de soare si 2-3 saptamani NU o ud deloc. E suficient daca pamantul la transplantare e reavan. Pulverizez insa planta la 2-3 zile daca e cald. Radacinile trebuie sa sa refaca. Udarea risca sa duca la putrezire.
INMULTIRE: prin separare, daca am mai multe plante in ghiveci, ori prin butasi de 15-20 cm. II las vreo 10 zile pana se inchid bine ranile, apoi ii inradacinez in sol cu mai mult perlit, daca am pun si scoarta. NU ii ud inca 2 saptamani, dar ii pulverizez daca e vara.
Cum spuneam si mai jos, am doar 4-5 pui insa s-au pierdut etichetele de identificare si nu pot inca preciza care e varietatea alba si care e rosie, asa ca nu sunt disponibili.
am dar nu am vazut florile.sa dezv f frumos dar nu a inflorit.
i-ti dau caci am primit destul.pe cel mai frumos sa mi-l trimiti,please!nu am emoticon aici.las adresa pe privat
Doresc sa stiu daca as putea sa-i fertilizez putin. Unul da sa faca bobocei si as vrea sa-l ajut, dar mi-e cam frica. In sfarsit voi avea anul asta flori???!!!
Buna, ma intereseaza daca le pot tunde? Sunt enorm de lungi, le cocotez in varful gardului si...anul asta le urc pe casa, ca nu mai stiu cat de sus sa le pun
Unde le tii de cresc chiar asa de lungi? (Cel rosu are o crestere mai puternica in lungime, ceilalti insa nu.) Au cateva ore de soare? Stau intr-un loc bine luminat ori s-au etiolat? Eu nu practic tunderea la ai mei. Vantul puternic si rasturnarile accidentale mai fac rariri ale lastarilor... Am mai taiat uneori cate un butas ca sa le inmultesc. Poti incerca insa tunderea. Se revigoreaza fara probleme. Am retezat drastic demult o planta cu probleme si s-a regenerat foarte bine.
superbi!sa te bucure an de an cuflorile lor!alb-galbui si roz,am si eu mai nou in colectie,,,si cred ca si rosu printre ei.cel roz ma rasplatit si pe mine..
Multumesc! Am lastari pusi la inradacinat, de fapt mici pui. Abia i-am transplantat in ghivece individuale. Acum se acomodeaza. Prefer sa ii pornesc eu pe calea cea buna, fiindca prea multa cocoloseala ii da gata!
Am si eu una rosie, dar a mea, este foarte lunga, atarna,are puiuti mici si multi, o am in albumul hibicus, dar acum este inca o data cat ea de lunga, ce ar trebui sa-i fac sa nu mai atarne?multumesc frumos!
adica?si in cazul acesta ce sa-i fac?intradevar a fost tinut undeva unde nu prea e lumina in perioada de iarna, acum l-am dat pe balcon la soare, bate doar dimineata putin, in schimb are lumina f multa!
Nu chiar acum, Hapy. Cel rosu tocmai a terminat inflorirea. Cel alb urmeaza sa inceapa. Abia mi-a aratat primele 2 flori care au luat-o inaintea celorlalti boboci. La cel roz am abia primele semne de inflorire.
E in floare de la inceputul saptamanii. Eu nu il tin in beci deoarece nu am conditii potrivite, asa ca ierneaza in camera rece. Cum iarna n-a fost iarna si primavara a inceput devreme l-am scos in holul insorit de vreo 4-6 saptamani, asa ca are un avans fata de plantele ce altii le tin in beci si le scot mai tarziu direct afara. Epi nu are neaparat o perioada anume de inflorit. Trebuie doar respectata perioada de repaus la rece. Cum e scos din repaus si da decaldura, cum porneste mugurii florali.
Foarte foarte frumosi! Am si eu rosu, infloreste spectaculos in fiacare an...il ador! Daca veti avea disponibil lastari din cei cu floare alb-galbui si rozul mai intens...n-as inscrie pe lista...Am multe plante de gradina in schimb...daca doriti!
M-am uitat prin albumul tau cu cactusi. Epy meu roz e ca al tau. Nu am alt fel de roz. Poate camera ori luminozitatea sa fi deformat culoarea si sa para mai intens la mine...
Epy alb-galbui iti dau cu placere. Am cativa prinsi deja. M-ar interesa irisi miniaturali (cei de 10 cm inaltime ce fac o singura floare). Eu am numai galben adinaioana.sunphoto.ro/irisi/91209413 si movul asta adinaioana.sunphoto.ro/irisi/91209421. Mi s-a parut ca ai avea alte culori.
Atunci probabil din cauza luminii..pare sa fie alt roz dacat al meu...iti dau cu mare placere din irisii mei..am doua nuante de mov, albastru si galben...
Felicitari, de doi ani de zile am inceput sa colectionez aceste minunate flori, adevarate bijuterii! Am citit ce ati scris despre ingrijirea lor, sper sa reusesc sa le vad si eu inflorite.
Unele din plantele mele au soare vreo 3-4 ore pana la pranz, altele dupa pranz. Cel rosu imi inflorea destul de bine si cand il tineam numai in interior in hol luminos unde primea raze ocazionale. In mod normal sunt cactusi epifiti, deci primesc lumina filtrata de coroana copacilor, prin urmare nu necesita la fel de mult soare precum cactusii obisnuiti.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.